Overstappen zorgverzekering: dit bespaar je gemiddeld

Voor de zorgverzekering in 2019 is 7,3 procent overgestapt van zorgverzekeraar. De gemiddelde verzekerde bespaarde hiermee €32,69 per jaar. Het verschil kan fors hoger uitvallen. Het verschil in nominale premie tussen de duurste en goedkoopste polis bedraagt maar liefst €438. Uiterlijk 12 november moeten verzekeraars hun premie voor volgend jaar bekend maken. Ook jij kan dan mogelijk besparen op je zorgverzekering.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maakt jaarlijks een rapport over de zorgmarkt. Hieruit blijkt dat het aantal overstappers is gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Sinds 2016 was er slechts één jaar waarin meer mensen van zorgverzekering switchte. Overigens komt het ook voor dat mensen overstappen naar een ander label waar uiteindelijk dezelfde hoofdverzekeraar aan hangt. Die tellen niet mee voor het aantal overstappers.

 

Bron: Nederlandse Zorgautoriteit

Collectieve zorgverzekering sigaar uit eigen doos
Het merendeel van de overstappers komt uit bij een collectieve zorgverzekering. Deze kan je afsluiten als je onderdeel van een collectief uitmaakt, bijvoorbeeld een sportclub, bedrijf of patiëntenvereniging. Het gaat daarbij om de reguliere basisverzekering die vaak met korting wordt aangeboden. 

De kans bestaat dat juist de premies van deze collectieve zorgverzekeringen in 2019 stijgen. Dit jaar mochten zorgverzekeraars 10 procent korting geven. Volgend jaar is dit de helft. Een duidelijk signaal van Minister Bruno Bruins. De kritiek is dat verzekeraars hun premies hoger insteken, om vervolgens met ‘kortingen’ te strooien. Een sigaar uit eigen doos dus.  

Premie zorgverzekering te laat gecommuniceerd
DSW maakte in de afgelopen jaren traditioneel als eerst de premie bekend voor het opvolgende jaar. In 2018 publiceerde de Schiedamse aanbieder de premie op 25 september. Andere zorgverzekeraars houden de kaarten juist zo lang mogelijk tegen de borst. Twee zorgverzekeraars communiceerden de premie zelfs later dan de toegestane datum. Sommige e-mailadressen van de klanten waren niet juist en de mailprovider deed langer over de verzending. Niet het probleem van de verzekerde. De zorgverzekeraar is verantwoordelijk voor de communicatie, zo stelt de NZa.  

Het vergelijken van zorgverzekeringen kan zeker lonen. Kijk daarbij niet alleen naar de premie. Kan je bijvoorbeeld bij alle ziekenhuizen en zorgverleners terecht of hecht je daar minder waarde aan? Is het tarief daarnaast ook aantrekkelijk als je het standaard eigen risico kiest? Bekijk het totaalplaatje en maak een keus die past bij jouw situatie. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

HP Verzekeringen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie